donderdag 5 mei 2011

De dichter

Deze week kreeg ik van Femke een cadeautje. Dat had zij speciaal voor mij 'gevonden' en gekocht op een rommelmarkt. Ik waardeer het zeer als mensen een passend presentje aan elkaar geven in welke vorm dan ook. Voorzichtig wikkelde ik het papier af en hield een blauw doosje in mijn handen. In het doosje zaten kaartjes waarop aforismen van Gandhi. Ooit zag ik een film over het leven van Gandhi en ik was direct gegrepen door zijn manier van leven en denken. Later las ik teksten over en van hem  en probeerde hem te begrijpen. Ik zal hier zo af en toe eens een aforisme of wijsheid van zijn hand plaatsen.

Het is goed om je begeerten niet te
bevredigen. Maar wanneer we dat 
eenmaal wel zijn gaan doen,
zal het moeilijk worden,
misschien zelfs onmogelijk,
om ze in toom te houden.

Het is wellicht eens leuk om na te denken over behoeften, verlangen en begeerten. Drie begrippen die qua betekenis dicht bij elkaar liggen, maar toch verschillend zijn.

zondag 1 mei 2011

De Mensch

Even verliet de mensch huis en haard om met vriend Peter vier daagjes intensief te gaan vogelen. Gekozen was dit keer voor Bed and Breakfast ‘De Morelleput’ bij Nieuwvliet op het wonderschone eiland Zeeuws-Vlaanderen. Een Morelleke is, daar kwamen wij later achter, een simpele meerkoet. De accommodatie was schitterend gelegen en elke ochtend werden we verwend met een prima ontbijt dat bestond uit o.a. eigengebakken brood, zelfgemaakte jammen en vers fruit. Met bolle buikjes reden we dan ook per fiets of auto door het Zeeuwse land om bij de talrijke natuurgebiedjes door de telescoop naar de vogels te loeren. Aan het einde van de middag reden we even naar ons ‘pension’ voor een korte break om vervolgens in een ouderwetse herbergh te genieten van culinaire hoogstandjes. Na ons gelaafd te hebben genoten we tot diep in de schemering van het avondland, om daarna moe maar voldaan de bedstee op te zoeken. Twee maal werd de trektelpost van Breskens bezocht. Vooral de tweede dag was een mooie ervaring. Direct bij aankomst werden we aangemaand om vooral door te lopen, want er was zojuist een rode wouw in een belendende akker geland. Spectaculair was de vlucht van de vele zwaluwen – boertjes, huisjes en giertjes, die werkelijk vlak langs de tellers vlogen. Nadat die ochtend de vogeltrek sterk afnam reden we via Brouwershaven huiswaarts. De mensch wilde als biograaf een kleine indruk van dit plaatsje krijgen om goed beslagen ten ijs te komen in verband met de te schrijven biografie.
Als alles bezonken is zullen er vast verhalen en gedichten volgen die te lezen zullen zijn op deze blog.