dinsdag 22 februari 2022

Nog niet uitgeteld

Telkens verbaas ik mij over de stilte voor een storm. Hoewel stilte? De media en een deel van de burgers waren druk bezig de boel op stelten te zetten. Zelf was ik ietwat stoïcijns: Ik zou wel zien.

De dag waarop Eunice aan land zou komen, begon rustig. Pas in de loop van de middag wakkerde de wind aan tot stormachtig, om in de avond en nacht fikse beuken uit te delen. Zaterdag nam ik de schade op. Als een verdwaasde, maar nog niet verslagen bokser, lag de wijk aan mijn voeten. Er waren dakpannen van de daken geblazen, hier en daar lag een omgewaaide boom en sommige tuinen hadden een schutting minder. Opgelucht haalde ik adem. Pas later vernam ik dat er elders wel een knock-out was uitgedeeld; naast materiele schade was er zelfs desastreuse letselschade

Na een dag luwte kwam de definitieve genadestoot van Franklin, die als Mike Tyson woest om zich heen sloeg. Nu de storm is uitgeraasd ligt de wijk alsnog uitgeteld op de grond. Bomen zijn als luciferhoutjes afgeknapt, of zijn met wortelstelsel en al omgevallen. Complete daken zijn weggevaagd.

Vandaag wordt de schade opgenomen en waar mogelijk hersteld. Wij hebben waterschade net als de buren. Wind, langdurige regenval en opstuwend water van het schuurdak zijn waarschijnlijk de oorzaak. Of ligt het anders? Eerder hadden wij immers ook al lekkage op die plek. Toen konden aannemers het lek niet vinden. Ik zal de wanden, die pas waren gerenoveerd moeten herstellen en wie weet vind ik dan zelf het lek.

Vervelend allemaal, maar uitgeteld ben ik nog niet. Als een ware vuistvechter zet ik mij schrap voor Gladys, de volgende storm!