vrijdag 19 oktober 2018

De Boekenboom


Lezen, ik kan het niet laten. Er zijn weken dat ik drie of vier boeken tegelijkertijd lees. Een van die vier is dan een literaire roman. De andere boeken gaan over een filosoof en zijn denken. Van de bibliotheek ben ik geen lid meer. Veel boeken die ik wilde lenen waren niet voorhanden en moesten vaak besteld worden. Bovendien heb ik een hekel aan het verlengen van de leenperiode. Maar wat wellicht nog meer geldt is het feit dat ik een goed boek graag in bezit houd. Ik wil het nog eens kunnen lezen. Zomaar wegdoen is al helemaal geen optie, want het zou wel eens bij het oud papier terecht kunnen komen en dat getuigt van weinig respect voor de schrijver die er vaak met hart en ziel aan heeft gewerkt. Voor mij is een goed boek heilig.

De laatste jaren verschijnen er langs de kant des Heeen wegen her en der minibibliotheken. De voorbijganger kan dan uit de bij tijd en wijle prachtig vormgegeven ‘huisjes’ een boek lenen en er desgevallend een achter laten. Die kleine boekerijen zijn voor mij een heil, ik speur ernaar zoals ik dat naar vogeltjes doe.

Tijdens een struintocht door de Achterhoek kwam ik op een kruispunt van drie landelijk gelegen wegen een heel bijzondere tegen. Van een corpulente boom die het loodje had gelegd waren de takken afgezaagd. De stam was goed geconserveerd en op diverse plekken uitgehouwen. In de nissen waren planken bevestigd waarop vele boeken elkaar verdrongen om gelezen te worden. Er was dit keer niets voor mij bij. Ik had sowieso toch geen boek kunnen lenen, want van deze bieb moest je lid zijn. Het was dit keer een buurtinitiatief. Boeken die de lezer in wilde leveren, werden beoordeeld door een ballotagecommissie. Lenen was gratis. Het boek moest na lezen terug worden gezet, of vervangen door een ander exemplaar. Het papieren boek is gelukkig nog volop in beweging. Daar kan geen e-book tegenop.