dinsdag 10 mei 2016

De Rambobrug



Langzaam verandert het agrarisch landschap als wij de Belgische grens naderen. Liggen de akkers en weilanden in Nederland er keurig en gecultiveerd bij, in België is het allemaal wat losser. Afrasteringen zijn van meer natuurlijke snit. Houtwallen en meidoornhagen bakenen er de percelen af. Sommige velden liggen zelfs letterlijk ingeklemd tussen het groen van heuse bospercelen. Het geeft ons een gemoedelijke en rustgevende indruk. In ontspannen sfeer zakken wij dan ook af naar Mol, de plaats van bestemming.
Onverwachts vertraagt het verkeer voor ons en een tiental meters verderop staan wij zelfs stil. Als er vervolgens een minuut lang geen tegemoetkomend verkeer is langsgereden vragen wij ons benauwend af: toch geen file zeker? Precies op dat moment komt het tegenliggend verkeer op gang. Een dertigtal auto’s passeert ons. Als de laatste auto voorbij is, gebeurt er wederom een tijd niets. Dan, komt het verkeer voor ons hortend en stotend op gang. Wij naderen een bocht en net daarna springt een stoplicht voor onze neus op rood.
Voor ons ligt een eenbaansbrug, waarvan de staalconstructie de gewezen architect van de Eiffeltoren jaloers zou maken. Ik laat het beeld van de brug op mij inwerken en zie Sylvester  Stalone lopend  als Rambo in First Blood  mij tegemoet komen. De rijbaan bestaat uit planken, die kraken en piepen als wij er even later met de auto overheen rijden. Toch is de brug van oerdegelijke makelij. Hij ligt er al sinds de Tweede Wereldoorlog er woedde. De Duitsers hadden destijds de originele brug verwoest, echter de geallieerden die zich niet uit het veld lieten slaan bouwden ter plekke een nieuwe die, zoals gezegd, tot op de dag van vandaag stand houdt.
Voorwaar een avontuurlijke start van ons dagje uit. Vooral voor Peter, die het al dagen over de brug en de omgeving van Mol had gehad. Hij heeft hier namelijk vele jaren van zijn jeugd doorgebracht. In eerste instantie interesseerde de brug mij niet. Nu ik er meer over weet en erover schrijf, zal ik de brug en ons avontuur niet snel meer vergeten.