woensdag 25 september 2013

Een avondje Dordt





Langs de oude monumentale panden aan de Krommedijk klinken de spreekkoren vanuit het voetbalstadion. Op het voorplein, waar wij eerder tevergeefs naar een parkeerplaats zochten, staan enkele uit hout opgetrokken barakken. Ze lijken daar willekeurig neergezet. In een van de bouwsels zijn de entreekaartjes te koop. Aan twee loketten kan men cash betalen en aan een derde alleen per pin.
Wij besluiten te pinnen. Dat gaat sneller. Wanneer we aan de beurt zijn treedt er storing op. Het pinapparaat is tijdelijk onbruikbaar. Daar sta je dan.
Een zware walm van inferieur frituurvet, dat afgewerkt zomaar dienst kan doen als motorolie, waait over het terrein als we de Noord-tribune betreden. Met de tickets in onze handen zoeken we onze zitplaatsen. De tribune is echter uitverkocht zodat de staanplaatsen pal voor de zittribune alle bezet zijn. Voor een goed zicht moet iedereen nu gaan staan. In tegenstelling  tot de met sloop veroordeelde tribunes, ligt het veld er prima bij. Kunstgras is zeker geen slechte keuze. De sfeer die langs het veld hangt is prima. Ik waan mij in een Engels volksstadion, waar de supporters het weekeinde vieren na een zware werkweek. Simpele spreekkoren golven door het stadion. Dor-de-recht Re-pu-bliek, Dor-de-recht Re-pu-bliek; La-la-la Dordrecht en ook FC Dordrecht Kampioenen. Er vloeit veel bier door de schrale kelen. De hoofdmacht laat het echter afweten en verliest met 2-0. Omdat het lot hen gunstig is gestemd, de directe concurrenten verliezen ook, wordt de periodetitel behaald. “Waar is het feestje? Hier is het feestje!” schalt het later door het stadion. Op dat moment verlaten wij het stadion. zelfs nu, terwijl ik dit stukje schrijf, verbaas ik mij over de sfeer, de entourage en het slechte voetbal.