dinsdag 6 november 2018

(in)continent


Als kind had hij al een fascinatie voor plattegronden. In atlassen zocht hij altijd naar een kaart waarop zijn dorp stond afgebeeld, die hij in zijn hoofd prentte. Later tekende hij dan uiterst precies het stratenpatroon. De rode draad was de route die hij fietste van zijn ouderlijk huis naar zijn opa en oma. Elke zijstraat daarvan liet hij open en later verdichtte hij van hieruit de ‘witte vlekken’ op het papier.  

De belangstelling voor alles wat met zijn hobby te maken had is hem altijd bijgebleven. Zozeer zelfs dat hij er zijn beroep van maakte. Hij werd landmeter.

Nu hij jaren later na een lange levensreis het stof van zijn vermoeide lichaam spoelt, stapt hij onder de louterende douche vandaan. Tussen zijn voeten verschijnt ongewild een donkergele vlek, die langzaam vorm krijgt. De bovenzijde is rond en breed en buigt over de linkerzijde terug richting het midden, om met een scherpe knik naar zijn voeten te stromen. Daar vormt zich een smalle begrenzing die naar rechts omhoog buigt. Tot daar waar de eerste druppels vielen.

Zuid-Amerika! Roept hij met krasse stem uit. Hierna doet hij twee stappen terug. Langzaam vloeit het continent in het afvoerputje.