vrijdag 10 februari 2023

Ouderwets samen op pad

Het is nevelig en koud. De Wolvenpolder, een open vlakte is dan een mindere optie. ‘Laten we naar de parken in noord gaan´, stelt Peter voor. Ik vind het prima. De eerste bestemming is de begraafplaats. Het groen erop en eromheen zit altijd vol gevleugeld gespuis.

De rust op een begraafplaats is heerlijk. Ik ken mensen die een boek meenemen om werkelijk te ontspannen. Langs een pad lezen we de namen op de zerken. Daaromheen zien we merels, een Vlaamse gaai en een roodborst. Die laatste is leuk, want mooi en vaak speels en nieuwsgierig. ‘Ik heb er een in de tuin’, zegt Peter. ‘Wij ook’, roep ik hem na. Het is een leuk vogeltje om te observeren. Hij is niet bang en scharrelt graag rond.

Verderop denken wij een bosuil in een holte van een boom te zien. We sluipen naderbij. Richten onze kijker opnieuw en schieten in de lach. Het is een stukje stam. Wat door de tijd is gesleten en verkleurd tot een verscholen uil. Het had gekund, want elk jaar huist er in de omgeving een in een uilenkast. Bovendien is februari de tijd voor hen om een partner te zoeken en voor het nageslacht te zorgen.

Omdat Peter moe wordt en ik drang krijg om te piesen besluiten wij om naar de auto te lopen en naar huis te gaan. ‘Je kan toch buiten piesen’, hoor ik de lezer roepen. Ja dat kan, maar in de winter als je niet fit bent en er een maagsondeslangetje in de buurt hangt is dat lastig. Ik probeerde het eens. Ik kon mijn van de kou gekrompen jonge heer nauwelijks vinden en hem met bijna bevroren vingers haast niet vastpakken. Zie dan maar eens netjes een plasje te doen.

Thuis lukt het beter. Met een bakje koffie geniet ik later na van ons samenzijn, het moois wat we gezien hebben en de ouderwetse leut om van alles en nog wat.    

         

donderdag 9 februari 2023

Pantoum

Een pantoum is een gedicht in een vorm die aan regels moet voldoen.
Vindt u ze?

 

Zoeken naar balans

 

eindelijk, ik ga weer op pad, vogelen
ik zit naast mijn vriend, de chauffeur
buiten berijpt de vorst groene velden
in stilte geniet ik van grazende ganzen

ik zit naast mijn vriend de chauffeur
we praten over wat ons bezig houdt
in stilte geniet ik van grazende ganzen
accepteren en laten dat is nu het beste

we praten over wat ons bezig houdt
kou, stramheid, onbalans, frustratie
accepteren en laten dat is nu het beste
even genieten van wat wel lukt

kou, stramheid, onbalans, frustratie
wel aan werken natuurlijk, maar nu
even genieten van wat vast wel lukt
door optimistisch en positief te zijn

wel aan werken natuurlijk, maar nu
berijpt buiten de vorst groene velden
door optimistisch en positief te zijn
ben ik eindelijk weer op pad, vogelen

 

Peter, een vriend, was bij mij en schreef over zijn (onze)

avonturen en gedachten. Zelfs Frankenstein moest leren lopen (peterdestadsvogelaar.blogspot.com)