woensdag 25 juli 2018

zomers geluk


Om de zinderende hitte van de dag voor te blijven rijd ik al vroeg in de morgen mijn rondje op de racefiets. West Voorne ligt er zomers mooi bij. En dat laatste is nu juist wat mijn aandacht trekt; het weidse landschap, de rijpe graanvelden en de zoete geur van aardappelbloesems culminerend in een intensief gevoel van geluk. Een moment van geluk verdwijnt vaak even snel als zij zich aandient, wat blijft is tevredenheid.

Vandaag, een dag later probeer ik de lijn van gisteren door te trekken en samen met mijn vriend rijd ik op het moment dat de eerste forensen de stad verlaten het buitengebied van de stad in. Al snel worden wij getrakteerd op een boomvalk die hoog in een populier waakzaam zijn gebied inspecteert. Keuvelend blijven wij enkele uurtjes hangen om hem gade te slaan. Als de vogel zich niet meer laat zien en de zon door de wolken begint te prikken, besluiten wij om een rondje over de landtong te fietsen.

Over een deel van de landtong dat begroeid is met een veelheid aan wilde planten en kruiden slingert een pad vanaf waar wij ons te goed doen aan zoete bramen; het is zelfs uitkijken dat wij geen buikpijn krijgen van zoveel overvloed.

Ik kan goed zonder koffie, echter door deze benauwde morgen ligt er enige sufheid op de loer. Bij een schijnbaar verlaten conferentiecentrum*, waag ik daarom een poging. Ik loop om het gebouw heen en bij een wijd openstaande deur wandel ik naar binnen, rechtstreeks richting koffiecorner. Het is ongepast om zelf uit het vaatje te tappen. Een dame die een verdieping hoger aan het werk is, biedt uitkomst. Als ik haar aandacht heb getrokken en zij de trap afloopt, vraag ik haar of het mogelijk is om een kopje koffie te drinken. “Dat kan hoor”, zegt zij vriendelijk. Terwijl de vrouw voor de koffie zorgt, roep ik mijn vriend. Alleen de melk moet zij even voor ons halen. Niet veel later komt zij terug met de beloofde melk en… een plankje waarop een aantal zoete lekkernijen liggen en dat allemaal gratis en voor niets. Van die kleine gebaren die toch zo groot zijn word ik gelukkig. Van mij mag de zomer nog lang duren.



https://www.green-dna.nl/congreslocaties/innovatiekracht/