maandag 25 maart 2024

Lekker Kronkels lezen

Boeken en films ‘moeten’ voor mij diepgang hebben, al mogen zij best ontspannend zijn natuurlijk. Ik lees op het ogenblik Nirwana van Wieringa, waarin de schrijver zelf een hoofdpersoon is. Knap gevonden. Zoiets tovert een glimlach op mijn gezicht. Veel wat de mens bezighoudt komt aan bod. Op de achtergrond ‘bestudeer‘ ik dan de betekenis daarvan. Dat pas ik op mijzelf en anderen toe, evenals wat ik elders gelezen heb. Het is in dat geval oppassen het niet te veel met mijzelf in verband te brengen.

Wat mij daarbij helpt is: Kronkels van Carmiggelt lezen. Plezierige, ontspannende, en humoristische schetsjes uit het leven van doorsnee mensen in korte verhaaltjes.
Bijvoorbeeld: In de tram leest een reiziger een kronkel en schatert het hardop uit want:

Een moedeloze kroegloper zit droevig achter zijn zoveelste glas, op de zoveelste vroege morgen, in een schemerig café. Al de problemen uit zijn leven komen in woorden en gedachten aan bod.

De lezer herkent zich er gelukkig niet in. Ze zijn zo dolkomisch, dat hij hardop in de lach schiet. So do I. Kronkels lezen, laten juist het gedraai in mijn gedachten verdwijnen.

Pageturners houd ik nooit lang vol. Al kunnen daar ook toppertjes bijzitten.
Misschien moet ik dat ook wel met Nirwana doen. Gewoon doorlezen als ontspanning. Maar ik weet: Door inspanning tot ontspanning. Zegt u het maar.

Nirwana, wat geeft gemoedsrust?