donderdag 20 juli 2023

Voors en tegens

Het is goed en onontkoombaar dat er vooruitgang is. Noem het mijn part evolutie. Als je jong, flexibel en ambitieus bent, ga je vaak mee in de vaart der volken. Je hebt dan als mens een goed gevoel bij de rol die je in de maatschappij speelt en bij de progressie die daarmee verband houdt. Het is een spelletje, maar soms lastig.

Ik ben vroeg in de weer vanochtend. Open de vaatwasser en ruim hem kopje voor kopje uit. Een aantal lijken er niet schoon. Wat blijkt, de vaatwasser heeft geprotesteerd. Hij heeft het bijltje erbij neergegooid. Omdat ik naar fitnesstherapie wil, wrijf ik met beide handen over mijn kale kop. Dit als alternatief van: Met de handen in het haar zitten. Weet je wat? Ik zet hem aan als ik op pad ga. Bij terugkomst is de vaat dan schoon.

Ja vriend, dat had je gedroomd. Ik zal met het teiltje en handsopje in de weer moeten. Is niet erg hoor. Moderniteit is niet altijd het leukste. Neem de zelfscansnelkassas bij de supermarkten maar. Als je eenmaal weet hoe zij werken, is het een eitje. Maar wie is er nu echt mee geholpen?

Dingen op de ouderwetse manier fiksen is soms het beste. Soms, want nu de vaat netjes staat uit te druipen en de moderniteit kuren vertoont …


maandag 17 juli 2023

Glimlachen

Onze kleinzoon was dit weekeinde bij ons op bezoek. Hij was de eerste die ik min of meer herkende na mijn ongeluk in september vorig jaar. ´Wie is dat?’ vroeg zijn moeder Femke, toen zij hem aan mij liet zien. ‘Ilian, mijn trots zei ik met een grote glimlach op mijn gezicht. Die lach heeft hij vaak op zijn gezicht. Hij is aanstekelijk en helend.

Als Ilian met Femke en Jose op visite is, loop ik door de polder. Twee, pas uit het ei gekropen waterhoentjes, scharrelen langs de waterkant en verschuilen zich tussen het riet. Ik sta even stil bij het tafereel. Evenals later bij een met mij mee dravend paard. Een vriend die het moeilijk heeft sluipt in mijn gedachten.

‘Kijk eens in de spiegel en glimlach jezelf toe´ is mijn advies. Het maakt stofjes aan waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten. Een appje van hem maakt mij blij. ‘Dankjewel. Het werkt 😉. Na de glimlach ben in de lach geschoten.’

Later geef ik de tip door aan een andere vriend. Of het hem heeft geholpen weet ik niet. Dit blogje waarschijnlijk wel, want het is op zijn verzoek geschreven. Een glimlach doet goed. Vraag maar aan Ilian.