donderdag 27 juli 2023

Life is life

 

‘Hé kom aan’. Een liedje van Dimitri van Toren, danste rond in mijn hoofd. Vrolijkheid stak de kop op. Inzingen en opsturen voor Ilian, waren mijn gedachten. Hij werd er net als ikzelf vrolijk van en begon te dansen. Nu, dagen later, zit er een ander liedje in mijn hoofd. Life is life. La la  lallala.

Het leven is niet meer dan een existentie, een zijn. Lees Sartre er maar eens op na. Elke betekenis, essentie, die wij eraan geven is subjectief. Iets, een probleem bijvoorbeeld, kun je een waarde geven. Een ander kan het anders zien, of weerleggen. Soms wil je jezelf er niet mee bezighouden. Laat het dan los en simpelweg bestaan. Niet meer dan dat. Wel zo ontspannend. Sartre zei: ‘Existentie voor essentie’. Bij deze.

When we all get the power,
We all get the best every minute of a hour
don't think about the rest,
And you're all get the power
you're all get the best
and every one get everything
and every soul everybody say and it's life,
  

zondag 23 juli 2023

Antwoorden zoeken

 

‘Oma, maken wij pannenkoeken voor tussen de middag?’ vraagt Annelies. ‘Dat is goed hoor. Zet alles maar klaar, dan help ik je straks’. Kasten en lades gaan open. De koelkastdeur piept. Een stem roept. ‘De eieren zijn op’. ‘Nee hoor’ roept oma. ‘Die zitten in het gele bakje’. Een geschuif met flesjes, schalen en bakjes klinkt. ‘Doe je voorzichtig!’

Oma zet ondertussen het geluid van haar cd-speler wat harder. Uit de boxen klinkt het virtuoze gitaarspel van Steve Vai. Op de hoes staat de naam van het nummer: De antwoorden zijn altijd al aanwezig. Ja, denkt oma, we hoeven ze alleen maar te ervaren of op te zoeken. Te bedenken hoeft niet meer. En ze denkt aan wat teksten die ze onlangs las.

Kou, hitte, vreugde en verdriet, komen en gaan. Het is goed om daar een evenwicht in te vinden. Het is maar welke betekenis wij eraan geven. Eigenlijk is het er gewoon, niet meer dan dat. Kwelling vermijden daar gaat het om.

‘Oma, oma. Het beslag is op en de melk ook geloof ik’. ‘Er is nog boekweitmeel en een beetje water met yoghurt kan vast ook wel’. Na een klein kwartiertje zitten beiden gezellig te smullen. De vraag van oma of Annelies het leuk vindt om te kokkerellen en de pannenkoeken op te peuzelen, laat ze liggen. Zo te zien aan Annelies haar snoet is daar het antwoord te vinden.