vrijdag 2 juni 2023

Lang leve de lol

Even voor half negen stap ik op de fiets en rijd naar de fysio voor fitness. De fietsenstalling is vol. Om mijn fiets toch met de ketting aan een paal vast te leggen, zet ik hem op de kop van de overkapping. Als alles voor elkaar is, doe ik enkele stapjes achteruit. De losliggende tegels zie ik niet. Bijna val ik in de bloembak.

Binnen kleed ik mij om en ga de oefenzaal in. Rechtop lopen is de eerste oefening. Het valt niet mee. Wat normaal op gevoel gaat, moet nu meer bewust worden uitgevoerd. ‘Rug recht, bekken naar voren, voeten niet te hard neerzetten’, klinkt het luid. Probeer dat maar eens met een onwillige heup. Humor houdt de boel op gang.

Op zeker moment, ik zit op een krukje uit te rusten, loopt er een veel oudere man op de loopband. ´Rechtop lopen en pik naar voren gericht´, roep ik hem toe.  Net zoals ik de fysiotherapeut eerder had horen zeggen. Veel lachers in de zaal. Of dat ook geldt voor de man in kwestie, laat ik in het midden.  

Later wordt mijn naam gevraagd. ´Tino´, zeg ik. ´Wat een aparte naam´. Er worden grapjes over gemaakt. `Ja, Piet, Jan en Gerrit, dat zijn pas moderne vlotte namen’ reageer ik. De namen, grappen en grollen vliegen in het rond. Volgens mij heet de therapeut Jan, of hij moet een geintje hebben gemaakt.

Thuis gaat bij het koffiezetten het een en ander mis. Irritatie en boosheid willen de kop opsteken. Ik druk ze neer. Kom op Tino, zie de lol en blijf lachen. Plagend stuur ik José een appje: Vanavond gezellig samen het koffieautomatenmatje, vervangen, er is koffie overheen gegaan. Ik heb nog geen reactie, wel fun in mijn bol.

dinsdag 30 mei 2023

De wereld in kleur

Als José het eten bereidt, ga ik nog een stukje wandelen. Op de terugweg kruist een jongetje van vijf á zes jaar mijn pad, waarop gekrijt is. Ik zeg hem gedag.
‘Dag meneer. Heeft u mijn tekeningen al gezien?’ 
‘Jawel en ik vind ze erg mooi. Wat stellen ze voor?’

Hij vertelt mij dat hij ze afgekeken heeft van populaire t.v. programma’s. Ik ken ze niet.

‘Ik wil wat meer kleur in de wereld brengen. Alles is zo grauw.’
Verbaasd over het aparte antwoord vraag ik wat hij bedoelt.
‘Kijk maar naar de brug, waar ik net overheen liep. Die is alleen maar bruin en grijs.’
‘Ja, maar de polder is groen, de lucht is blauw en de zon geel. Kleur genoeg toch? Waar zit jij op school?’
‘Op de Samenlevingsschool De wereldreiziger, meneer.’
Aha vandaar jouw bijzondere antwoord op mijn vraag, bedenk ik mij.

We praten nog even verder, dan begint hij te dralen. Hij wil naar huis. Ik groet hem en wens hem een fijne avond toe. Als kindervriend geniet ik van dergelijke ontmoetingen. Vaak prikkelen we elkaar en naast plezier geven ze soms een boodschap mee