maandag 4 juli 2016

Jazz Round Town



Er is een klein verschil in letters en hun volgorde wanneer je de plaatsnamen Hoogeveen en Heerenveen nader bekijkt. Als je daar onbewust aan voorbij gaat. Bijvoorbeeld op een kruispunt van wegen, dan kan je zomaar in de verkeerde plaats arriveren.

In Rotterdam start volgend weekeinde het North Sea Jazz Festival. Voorafgaande aan het feest vinden op diverse plekken in de stad optredens plaats. Oud-Charlois, is één van die locaties. Aan de Kerksingel, achter de kerk is een podium gebouwd. Een vis -, patat -, en drankwagen fleuren het plein op. Charlois, of op zijn Rotterdams Sjaarloos, lijkt in letters een beetje op Charleroi, een vliegveld bij Brussel. Als buitenstaander zou je op het verkeerde been gezet kunnen worden.

Twee geliefden maken het plan om naar Charlois te gaan. Samen rijden zij zondagmiddag in vrolijke stemming naar Zuid. Onderweg vraagt hij haar waar de optredens precies zijn. “Aan de Kerkwerfsingel”, zegt zij. “Mmm, die weet ik wel, die loopt vanaf Zuidplein richting Dorpsweg”, zegt hij. Als de auto geparkeerd is, lopen de twee door het Zuiderpark richting het Zuidplein. “Dit moet de Kerkwefsingel zijn”, zegt hij later. Echter er zijn geen muzikanten te zien of te horen. Een straatnaambord biedt uitkomst. “Carnissesingel, wij zijn verkeerd”. “Ach, nu weet ik het weer” zegt de man. “De Kerkwerfsingel ligt in Pendrecht, niet ver hier vandaan”. Niet uit het veld geslagen wandelt het tweetal naar Pendrecht. Maar ook daar geen Jazzy klanken. “Ik vond het al zo raar. Pendrecht is geen Charlois, al ligt het dicht bij elkaar, zegt de man. Kom we gaan naar de auto en rijden naar de plek waar ik denk dat het is”. Na een korte rit door de wijk en nog steeds in opperbeste stemming ziet het tweetal een geel spandoek met daarop de woorden Jazz Round Town. Het plein aan de Kerksingel is gevonden.