woensdag 30 april 2014

schaduw over speelnatuur



Speelnatuur ligt er deze maandagmorgen fleurig bij. Samen met anderen loop ik langs diverse wilde planten om hen op naam te brengen. Een plant is voor ons een struikelblok. Het internet zal later uitkomst bieden. Het blijkt de echte koekoeksbloem te zijn. Ondanks de zon ligt er een grauwsluier over het eiland. Tijdens de lunch als iedereen zijn plek heeft gevonden, roept Leo ons bijeen. Hij heeft ons iets te vertellen. Rustig brengt hij zijn verhaal. Zijn lip trilt. Wij zijn overwegend stil en zeggen alleen het hoognodige. Leo, energiek en gedreven als hij is, wordt geplaagd door een ernstige ziekte. Een chemokuur en een operatie zullen volgen. Ondanks de slechte boodschap blijft hij dapper en optimistisch. “Ze krijgen mij er niet onder”.

helder schijnt de zon
de man vertelt zijn verhaal
droef valt een schaduw

zondag 27 april 2014

Oude Maas



Langs de Oude Maas, een van de weinige getijdenrivieren van Europa, ligt het Allemansgriend. Een groot deel daarvan bestaat uit rietvelden waarin her en der verspreid vlierstruiken, meidoorns en wilgen groeien. In het voorjaar is de griend voor de vogelaar een waar lustoord.

onbeweeglijk
kleeft tegen de wilgenbast
een draaihals

Het is dat ik de vogel naar de wilg toe zag vliegen, anders had ik hem niet waargenomen. Zo in detail gecamoufleerd is hij. Niet alle vogels bewegen zich subtiel door de griend. Sommige vallen op door zang of uiterlijk.

           gekraagde roodstaart
           tussen het groen trilt driftig
           zijn roestrode staart
 

Met zijn gitzwarte boa en rode staart is de gekraagde roodstaart een haast tropische verschijning in de Hollandse griend. Zijn zang lijkt bij aanvang op die van een vink.
Als laat in de morgen de vogels haast niet meer fluiten eindigt mijn tocht langs de oever van de rivier.  

stilte, geur en kleur
liggend langs de waterkant
o, Oude Maas

© Tino van Kampen