dinsdag 7 april 2015

Oude Kwaremont



Paaszondag valt dit jaar in het eerste weekeinde van april. De dag dat ook de 99ste Ronde van Vlaanderen van start zal gaan. Om tien uur is de officieuze start op de Grote Markt van Brugge. Na 9,2 kilometer zal ter hoogte van de Bromblik de officiële start plaats vinden. Er wacht de coureurs dan nog 264,2 kilometer aan asfalt, kinderhoofdjes en hellingen, voordat aan de Minderbroederstraat in Oudenaarde de winnaar zich zal laten huldigen.

snot, zweet en tranen
een bont lint van wielrenners
trekt door ‘t Vlaamse land

Nadat mijn vrouw en ik de start hebben gezien via de Vlaamse VRT, rijden wij naar onze volkstuin. Vlaanderens mooiste zet ik uit mijn hoofd. Wij gaan grond verzetten, aardappels poten en uien leggen. Als wij pauze houden valt het mij op hoe stil het is op de tuin. Alleen de kerkklok van Poortugaal en het zachte monotone geronk van een schip op de Oude Maas is hoorbaar. De drang om op mijn i-phone, even maar, naar Vlaanderen te kijken kan ik niet weerstaan.

helling 3, Kortekeer
het peloton valt uiteen
o, was ik maar daar

Vanaf dat moment worstel ik met het genot in de tuin en de spanning van de koers. Om half drie is het mij genoeg. Als een speer in zijn snelste vlucht ruim ik al het tuingereedschap op en maan José tot spoed. Ik wil naar huis. Glimlachend geeft zij zich gewonnen. Om half vier zitten we voor de buis. De koplopers rijden net de Steenbeekdries op. De finale is begonnen. Nog twintig kilometer te gaan. Twee mannen rijden op kop. De Noor Kristoff en de Nederlander Terpstra. Omdat Kristoff de betere sprinter is zal Terpstra hem moeten lossen op de Oude Kwaremont. De Noor is echter te sterk, hij is als eerste boven. Nu wacht Terpstra alleen nog de sprint. Een list zou uitkomst kunnen bieden. Kristoff is echter niet van gisteren, pareert een aanval net voor de streep en komt als eerste over de finish. Vlaanderen heeft een nieuwe held.