zaterdag 6 mei 2023

De Ander

Voor Levinas, een filosoof, was de Ander belangrijk, vandaar de hoofdletter. Je zou en dat zijn mijn gedachten, je ik (jezelf) daarmee kleiner en minder belangrijk kunnen maken. Niets is minder waar, want zelfs jij bent de Ander …

Hieronder mijn verhaal.

Op een zonnige, maar frisse morgen trek ik mijn winterjas aan en hang mijn verrekijker om. Ik wandel de polder in en geniet van de roep van de grutto, het plonzen van een eend en de vlucht van een buizerd. Mijn denken zet ik zoveel mogelijk op een zijspoor. De simpele ervaring is nu voor mij het belangrijkste.

Vandaag, begin mei, zijn er al boeren die het gras op hun percelen maaien. Sommigen zelfs vier maal per jaar. Dat is jammer, want daardoor hebben weidevogels minder kans om hun jongen groot te brengen, sommigen wagen ter plekke zelfs geen poging meer en zoeken hun heil elders.

Een schotse hooglander verspert mij de weg. Wat nu? Ik hervind mijn zelfvertrouwen en loop rustig langs hem heen. Dat is altijd goed gegaan dus waarom nu niet. Bij het passeren draait zij haar kop en zeg ik haar gedag. Pfff, dat is gelukt, zie je nu wel, denk ik mijzelf toe.

Op zeker moment kom ik een oudere, voor mij bekende, vrouw tegen. Nu moet ik haar toch eens vragen hoe het met haar man gaat. Ze doet haar verhaal. Het heeft een zekere hardheid. Want mijn plannetje, een relaxte wandeling, wordt lichtelijk verstoord.

Eigenlijk ‘raakt’ zij mij? Het is een spel van vraag en antwoord. Van reacties. We horen elkaar aan en zeggen wat ons bezig houdt. En ondanks dat ik gevoelens heb voor de Ander, vergeet ik mijzelf niet. Ik vertel haar mijn ongemak en geef aan dat ik verder wil lopen. Prima zegt zij, dat is beter voor je. Doe de groeten aan je man roep ik haar na. Zo eindigt het gesprek tussen twee Anderen die moreel geraakt zijn.

Thuis zet ik een bakje koffie en drink het op in de tuin. De zon warmt mijn huid. Ik hoor het gegier van, ze doen hun naam eer aan, enkele gierzwaluwen. De blik van mijn ogen vangen hen even later in de lucht. Ik geniet, want: De simpele ervaring is voor mij het belangrijkste.