zondag 18 augustus 2013

koffie als troost



[..]en de kreet Sparta naar voren over het Kasteel uitstijgt,
weten wij de tijd gekomen, ons te gorden tot de strijd.

                                                                           ©Jules Deelder





Kwart voor zes zaterdagavond. Na de laatste happen van ons avondmaal lopen José en ik in gestrekte draf naar het metrostation. Over een uur zal de strijd op 'Het Kasteel’ tussen Sparta en VVV losbarsten. Om half zeven lopen wij door het uitgestorven Spangen. Niets wijst op een voetbalsfeer. Op het plein voor het stadion dromt een twintigtal trouwe voetbalsupporters samen. Sommige met rood-witte sjaal. Schalks tuur ik bij een zijingang het stadion in. De lege stoeltjes bezorgen mij een gevoel van schaamte. “Zullen we maar doorlopen”, mompel ik voor mij uit. “Ben jij nu een Spartaan”, zegt mijn vrouw. Met gemengde gevoelens sluit ik mij aan in een rij om een kaartje te kopen. Als later de Spartamars door het stadion galmt en iedere Spartaan gaat staan om ten minste een couplet mee te zingen, groei ik van trots en voel warme gevoelens. Dan kan de wedstrijd beginnen. De eerste helft is uitzonderlijk saai en eindigt in een bloedeloze 0-0. Alleen koffie en de gedachte aan meer glorierijke dagen bieden troost.



In de jaren tachtig van de vorige eeuw beleefde Sparta een van de mooiste jaren in haar voetbalbestaan. Op tien september 1985 kwam het grote HSV (Duitsland) op bezoek in Rotterdam. De belangstelling voor die wedstrijd was zo groot, dat Sparta uit moest wijken naar De Kuip. Ik was erbij. In die jaren zong ik bij elke thuiswedstrijd, op de toen nog onoverdekte kasteeltribune,  mijn keel schor. Wie kent ze nog de helden van toen: Bas - ‘Alles is voor Bassie’ - van Noortwijk, Louis van Gaal de regisseur op het middenveld en ‘Sulky’ Ronald Lengkeek op rechts. Die avond werd in een kolkende Kuip de tegenstander met 2-0 verslagen. Doelpuntenmakers Ronald Lengkeek en Robin Schmidt.



De tweede helft biedt meer soelaas. In een geheel andere gedaante pakt Sparta de tegenstander aan. In de 51e minuut beroert de bal het net. Johan Voskamp de doelpuntmaker balt de vuisten van geluk, supporters juichen. Gescoord wordt er niet meer, maar de sfeer en de wedstrijd zelf is nu opperbest.

Tevreden lopen we later door de Bilderdijkstraat. In mijn hoofd maak ik plannen voor de volgende thuiswedstrijd. Rood Wit gaat nooit verloren. SP-AR-TA.